Zilveren Vijftig Gulden

Een zilveren munt van (nominaal) vijftig gulden heet in de volksmond ook wel ‘Zilveren Vijftigje’. Vooral geslagen voor verzamelaars en beleggers en om speciale historische gebeurtenissen te vieren met een mooie zilveren munt.

Voor de komst van de euro bestond er ook al een biljet van vijftig gulden, zelfs heel oude. Sinds 2008 zijn ook de munten Zilveren Vijftig Gulden niet meer inwisselbaar bij de bank.

50zilverengulden

Zilveren Vijftig Gulden Verkopen

Bij een inkoop van zilver, waar u zilveren munten kunt verkopen, maar ook andere voorwerpen van zilver of met een hoog zilvergehalte, gaat het uitsluitend om de smeltwaarde: hoeveel gram zuiver zilver dat je kunt hergebruiken zit er in elke munt? Bij het inkopen telt dan verder nog de actuele dagprijs van zilver, een koers die dagelijks wordt bijgehouden.

Nominale waarde en waarde zilver bij een zilver inkoop

Meer dan bij andere zilveren munten, is de beslissing om het Zilveren Vijftig Gulden muntstuk te verkopen soms een moeilijke. Anders dan bij de andere munten is de smeltwaarde namelijk niet erg veel hoger – of zelfs iets lager – dan de nominale waarde van precies 50 gulden, omgerekend naar nu zo’n 23 euro. Pas bij een zilverprijs van meer dan 1.200 per kilo zal de smeltwaarde hoger zijn dan de nominale waarde.Bij een goede inkoop van zilver kunnen ze u dat meteen vertellen; u kunt er altijd vrijblijvend binnenlopen. En de tijd nemen over de beslissing: verkopen of niet?In Nederland zijn tussen 1982 en 1998 maar liefst negen verschillende zilveren munten van 50 gulden uitgegeven, met het portret van Koningin Beatrix. Allemaal 38 mm in doorsnee, met een gewicht van 25 gram en een zuiverheid van 925/1000e (zogeheten sterling zilver). Netto gewicht aan zilver is dus 23,125 gram zuiver zilver.

Enkele bijzondere Zilveren Vijftig Gulden munten, met vooral verzamelaarswaarde, vandaar ook de grote aantallen in FDC-kwaliteit, voor verzamelaard een begrip: fleur de coin. Zilveren Vijftig Gulden Munt 1991 Uitgegeven ter gelegenheid van het 25-jarig huwelijk van Beatrix en ClausZilveren Vijftig Gulden Munt 1990De aanleiding: precies 100 jaar vorstinnen op de Nederlandse troon. De tekst op de keerzijde is dan ook: Emma-Wilhelmina-Juliana-Beatrix.Zilveren Vijftig Gulden Munt 1995Om stil te staan met een zilveren munt bij het feit dat het einde van de Tweede Wereldoorlog precies 50 jaar geleden was. Tekst op de munt: Vijftig jaar Bevrijding 1945-1995.Zilveren Vijftig Gulden Munt 1988Uitgegeven ter viering van 200 jaar betrekkingen tussen Nederland en Groot-Brittannië. Op de keerzijde van de munt staat de tekst: Gvlielmvs – Maria Britanniae – Rex – Regina 1689-1889.Zilveren Vijftig Gulden Munt 1988Bij het 50 jarig huwelijk tussen Koningin Juliana en Prins Bernhard. Koploper als het gaat om aantallen: er zijn 965.000 gewone exemplaren geslagen, 80.400 muntstukken in FDC- kwaliteit en 52.900 zogeheten ‘proof stukken’.