Zilveren tientje

Zoals de Gouden Kurgerrand en de Gouden Maple Leaf dat zijn bij de gouden munten, is in Nederland het Zilveren Tientje een echte ‘klassieker’ onder de zilveren munten.

Zilveren tientjes zijn er in allerlei soorten en maten: dat wil zeggen dat de nominale waarde wel steeds tien gulden bedraagt, maar dat door veranderingen in omvang, gewicht en vooral natuurlijk zilvergehalte de waarde bij een zilver inkoop sterk kan variëren.

zilveren 10 gulden

Zilveren Tientje verkopen

Anders dan bij zilveren guldens en zilveren rijksdaalders, zijn er ook ‘jonge’ zilveren tientjes met een zeer hoog gehalte aan zuiver zilver.Veel voorkomende zilveren tientjes zijn onder andere:Zilveren Tientje 1970-1973, maar liefst 25 gram zwaar, wat bij een zilvergehalte van 0,720 dus 18 gram aan fijnzilver betekent. Zilveren Tientje 1954 ‘Benelux’, met een gewicht van 15 gram, waarvan precies 10,8 gram fijnzilver. Ook dat is dus een gehalte aan zilver van 0,720.Het Zilveren Tientje van 1995 en later weegt ook 15 gram, maar bij een zilvergehalte van 0,800 levert dat bij een zilver inkoop meer geld op, dankzij de 12,00 gram fijnzilver.

Het Zilveren Tientje is nog meer een verzamelaarsobject dan andere zilveren munten, die veel als betaalmiddel zijn gebruikt. Er zijn wel kostbare zilveren tientjes met een belangrijke historische waarde, zoals het Zilveren Tientje, gemunt ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Koningin Juliana in 1973 of het Zilveren Tientje ‘Nederland Herrijst 1945-1970’ uit 1970. Een goede inkoop van zilver zal – wanneer u langskomt om een zilveren tientje te verkopen – zeker wijzen op het verschil in waarde voor een verzamelaar en de pure smeltwaarde: zilveren munten inkopen alleen om er het zilver uit te halen voor hergebruik.

De waarde van een zilveren tientje

De actuele koers van een gram zilver wordt dagelijks aangepast, onder invloed van de wereldmarkt voor zilver. Deze eeuw is zilver sterk in populariteit toegenomen, wat in sommige jaren zelfs even een verdubbeling van de zilverprijs per gram opleverde. Ook de vraag bij een inkoop van zilveren munten neemt daarom toe.Wilt u een (oud) zilveren tientje verkopen, vraag dan gerust om een reëel bod bij de zilver inkoop, gebaseerd op de actuele smeltwaarde van het zilver in de munt.