Zilveren Rijksdaalder

Net als bij de zilveren gulden maakt het bij Zilveren Rijksdaalders verkopen of kopen veel uit wanneer de Zilveren Rijksdaalder is geslagen. Het gehalte aan puur zilver is in de loop van de jaren namelijk sterk gewijzigd. En kan dus ook fors meer zijn dan de nominale waarde van 2 gulden en 50 cent.

Koning Willem I heeft in 1840 ruim 44 duizend zilveren rijksdaalders laten slaan. Deze grote zilveren rijksdaalder had een doorsnee van maar liefst 38 mm. Het totaal gewicht lag op 25 gram bij een zilvergehalte van 945/1000e. Netto zat er dus 23,625 gram zilver in elke zilveren rijksdaalder. Toch is de smeltwaarde van deze eerste zilveren rijksdaalders niet het belangrijkste; dankzij de beperkte oplage en leeftijd kennen deze rijksdaalders veel meer verzamelaarswaarde dan de waarde van het netto zilver gewicht.

250

Waarde zilveren rijksdaalder bij verkoop

In 1929 is het zilvergehalte vastgesteld op 720/1000e. Netto zit er in deze zware Zilveren Rijksdaalders dus nog 18 gram zuiver zilver. Tot en met 1940 zijn er bijna 45 miljoen zilveren rijksdaalders geslagen. Deze hebben inmiddels dankzij de steeds maar stijgende prijzen van zilver en goud veel meer waarde aan netto zilvergehalte dan verzamelaars er voor zullen geven.

Zilveren rijksdaalders verkopen?

Van 1959 tot 1966 zijn er onder Koningin Juliana (1948-1980) een kleine 47 miljoen zilveren rijksdaalders geslagen die vooral smeltwaarde vertegenwoordigen. Deze wogen nog maar 15 gram en kenden een zilvergehalte van 720/1000e. Netto bevatten deze munten dus veel minder zuiver zilver dan de ‘oudere’ zilveren rijksdaalders met 18 gram zilver, namelijk nog ‘maar’ 10,8 gram zuiver zilver. Particulieren die in zilver beleggen zijn voornamelijk in het bezit van de zilveren guldens en rijksdaalders uit deze periode.

Na 1966 heten de rijksdaalders in de volksmond nog wel ‘zilveren rijksdaalders’, maar vanaf dat jaar zijn alle rijksdaalders van nikkel gemaakt. Met een oplage van bijna 160 miljoen exemplaren sindsdien en geen enkel zilvergehalte, zijn deze munten intussen waardeloos geworden. Ze zijn ook niet langer inwisselbaar bij De Nederlandsche Bank.

Bij een goede inkoop van zilveren munten krijgt u daarover een vrijblijvend advies: mijn zilveren rijksdaalder verkopen of toch maar bewaren als aandenken?