Uitleg: de waarde van een tweedehands horloge

Wanneer u uw horloge wilt verkopen wilt u natuurlijk de beste prijs ontvangen. De waarde van gebruikte horloges lopen sterk uiteen en er ontstaat nog wel eens verwarring over het bedrag dat juweliers toekennen aan een vintage horloge. Mensen zien dat op het internet horloges voor grote bedragen worden aangeboden en de prijzen die inkopers bieden liggen vaak lager dan verwacht.

Wilt u een tweedehands horloge verkopen? Laat het taxeren door de gediplomeerde specialisten van Argentum Aurum.

De waarde van een oud horloge inschatten

Zelf de waarde van een horloge inschatten is lastig. Dit komt vooral doordat de prijs die een inkoper u biedt afhankelijk is van diverse factoren. Wanneer u op het internet zoekt is de kans groot dat u op de website van een commerciële verkopende partij terecht komt. De bedragen die u daar ziet, zijn vaak erg aantrekkelijk, maar niet erg realistisch met betrekking tot de waarde van uw horloge.

 

Te koop aangeboden horloges hebben vaak een onderhoudsbeurt gekregen, zijn voorzien van een nieuwe polsband en worden verkocht met een jaar garantie. De kosten die deze service met zich meebrengt kan bij een Zwitsers merkhorloge al snel oplopen tot €900,- euro. Daarbovenop rekent de verkopende partij nog een winstmarge. De prijs die een handelaar voor tweedehands horloges biedt ligt daarom altijd lager dan de verkoopprijzen die u tegenkomt op het internet.

Indicatie waarde horloges

Om een realistische inschatting van de waarde van uw horloge te maken kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van de sectie Sieraden en Horloges van veilingsite eBay of van Antiquorum.com. Kijk naar de prijs van de daar aangeboden horloges en of zij ook daadwerkelijk voor deze prijs verkocht zijn. Trek vervolgens 40 procent van dit bedrag af omdat de veilingsite een commissie rekent, de verkoper moet betalen voor de foto’s op de site en de verzekering tijdens de opslag, een aanzienlijk bedrag kost. Zodoende kunt u een ruwe inschatting maken van de prijs die u voor uw horloge kunt ontvangen.

Inkoopprijs nieuwe horloges

De inkoopprijs van een nieuw merkhorloge is ongeveer de helft van de uiteindelijke etalageprijs. Hierdoor zult u in principe bij de verkoop van een tweedehands horloge minder krijgen dan de helft van de verkoopprijs van een vergelijkbaar nieuw exemplaar. De juwelier kan voor de helft van de prijs immers een nieuw horloge inkopen.

Mode

Een andere belangrijke factor die een rol speelt bij de actuele waarde van uw tweedehands horloge is dat een horloge een modeaccessoire is en dus gevoelig voor trends. Veel horlogemerken brengen telkens nieuwe modellen uit die voldoen aan de laatste modegrillen. Horloges die op dat moment niet in de mode zijn, zijn moeilijk verkoopbaar en hierdoor minder waard. Dit geldt vooral voor dameshorloges.

Klassieke modellen

Een belangrijke uitzondering hierop zijn klassieke modellen van vintage horloges. Deze modellen van de meest bekende horlogemerken zijn vaak erg zeldzaam en daardoor meer waard. U kunt bijvoorbeeld denken aan modellen van Rolex uit de jaren vijftig en zestig of unieke exemplaren uit series als de Daytona en Oyster van Rolex. Het moet echter wel gaan om écht bijzondere horloges die weinig beschikbaar zijn en waar veel vraag naar is onder verzamelaars en liefhebbers. De meeste horloges die aangeboden worden bij taxateurs zijn echter veelvoorkomende confectiemodellen van bekende merken. Omdat deze veel geproduceerd zijn en vaak voorkomen hebben deze een lagere waarde.

De waarde van dameshorloges

De meeste mannen hebben meerdere horloges. Nederlandse mannen gemiddeld 2,5 per persoon en Italiaanse mannen zelfs 5 of 6.  Veel mannen hebben dan ook weinig bezwaar tegen het dragen van tweedehands horloges. Een tweedehands vintage Rolex heeft juist een stoere uitstraling. Helaas geldt dit niet voor dameshorloges. Vrouwen krijgen in de regel niet graag een tweedehands horloge cadeau. Hierdoor zijn tweedehands dameshorloges erg moeilijk te verkopen, wat de waarde drukt.

Horloges met certificaat meer waard

Oude horloges die worden verkocht met de originele doos en het originele certificaat zijn voor de inkoper makkelijker door te verkopen aan de klant en hierdoor meer waard. Een taxateur zal dan ook vreemd opkijken als een horloge dat in perfecte staat verkeert, wordt aangeboden zonder de bijbehorende papieren.

Werkelijke waarde van een horloge

Een groot deel van de prijs van een nieuwe horloge wordt bepaald door ‘de naam’ en de uitstraling van een bepaald merk. De daadwerkelijke kostprijs om een horloge te produceren is vaak slechts een fractie van de verkoopprijs.

 

Wanneer een stalen Rolex bijvoorbeeld €6000,- kost, loopt de prijs voor hetzelfde model in 18-karaats goud al snel op tot €28.000. De hoeveelheid goud die er in het horloge verwerkt is, vertegenwoordigt echter slechts een waarde van €4000,-. De verkoopprijs van het horloge ligt dus een stuk hoger dan de waarde van de afzonderlijke gebruikte materialen.

 

Een horloge is namelijk voor een groot deel een modestatement. Grote merken als Cartier en Ebel bieden stalen horloges aan met ETA-uurwerken. Een uurwerk voor een dergelijk horloge wordt ingekocht voor ongeveer €50,- terwijl de waarde van de hoeveelheid roestvrijstaal die gebruikt wordt, te verwaarlozen is. Toch gaan deze horloges voor zo’n €3000,- over de toonbank. Wanneer er een edelmetaal gebruikt is voor het horloge is de verhouding tussen de kost- en verkoopprijs vaak nog schever.

 

Het moge dus duidelijk zijn dat de productiekosten van nieuwe horloges niet in verhouding staan tot de verkoopprijs. Dit is dan ook een belangrijke factor die wordt meegewogen door een taxateur bij het bepalen van de waarde van een vintage horloge. Het is dan ook verstandig om een reële inschatting van de waarde van uw horloge te maken en zorgvuldig af te wegen of u uw horloge daadwerkelijk wilt verkopen.

Een betrouwbare taxatie van uw vintage horloge? Maak direct een afspraak.