De waarde van sieraden bepalen

Wanneer u overweegt sieraden te verkopen, wilt u natuurlijk weten wat deze waard zijn. Daarnaast kan het ook voor de verzekering belangrijk zijn om een rechtsgeldige taxatie van uw sieraden te hebben. Om de reëele waarde van een sieraad te bepalen, dient het getaxeerd te worden door een erkend taxateur. Argentum Aurum is al meer dan 25 jaar een gediplomeerd taxateur van sieraden, goud, zilver en diamanten. Uw sieraden worden altijd zorgvuldig getaxeerd en u ontvangt een eerlijke prijs voor de sieraden die u verkoopt.

Hieronder krijgt u een antwoordt op alle vragen voordat u uw sieraden verkoopt!

Sieraden taxatie:

Een sieraden taxatie – een schijnbaar onschuldige stuk papier – is meer dan zijn gewicht in goud waard , maar alleen als het is opgesteld door een gecertificeerd- of een gediplomeerd taxateur. Een taxatierapport opgemaakt door de verkopende juwelier is van geen enkele waarde. Hoewel bij het beroep van sieraden taxateur de beëdiging is afgeschaft en er geen vergunning vereist is, zijn zij wel gebonden aan regels opgesteld door de federatie TMV bij het maken van een sieraden taxatie..

De omschrijving van het sieraad moet in ieder geval uit de volgende onderdelen bestaan:

 • Een omschrijving van de grondvorm (rond, vierkant etc.).
 • Afmetingen (hoogte, breedte, lengte).
 • Gewicht van het goud of zilver.
 • Vermelding aanwezigheid gehaltekeuren, jaarletters, meestertekens, importtekens etc.
 • Versieringen of ornamenten.
 • Bij gouden kettingen of armbanden de benaming van het soort schakel en sluiting.

Waarde sieraden bij erfenis

Vooral in het geval van een erfenis zijn er veel onduidelijkheden over de waarde van de verkregen
sieraden. Zijn ze allemaal echt en wat is de werkelijke verkoopwaarde? Is het echt zoveel waard als u
denkt en de andere familieleden vermoeden? Vaak vindt u taxatierapporten van eerdere taxaties. In
de loop van jaren kan de prijs echter gewijzigd zijn. Er is maar een goede manier om hier achter te
komen en dat is door naar een erkende taxateur te gaan en de oude sieraden te laten taxeren.
schatten.

Sieraden met diamant beoordelen

Bij sieraden met een diamant is de taxatie nog iets uitgebreider. Uiteraard is het van belang wat voor soort diamant er gezet is en ook de manier van zetten dient in het taxatierapport opgenomen te worden.

Bij sieraden met een diamant dient het taxatierapport ook de volgende onderdelen te bevatten:

 • De manier van zetten (bijv. chatonzetting, kastzetting, pavézetting, greinen etc.) en de staat van de zettingen.
 • Kleur, zuiverheid en gewicht van de diamanten.

Sommige diamanten voorwerpen gaan vergezeld met een rapport of certificaat. Alleen certificaten van de HRD uit Antwerpen of de GIA uit de Verenigde Staten zijn van belang. Taxatierapporten en prijsvermeldingen van de verkopende juwelier hebben geen rechtsgeldige waarde.

Sieraden met grote edelstenen (robijn, saffier, smaragd)

Voor het beoordelen van kleurstenen zoals saffier, robijn en smaragd is het gebruik van een microscoop en  refractometer noodzakelijk. Hierbij wordt de lichtbreking gemeten en aan de hand van een tabel kan je aflezen om welk mineraal het gaat. Bij iedere beoordeling van een kleursteen met alleen een loupe kan je vraagtekens zetten. Synthetische saffier heeft als grondstof saffier, alleen is deze fabrieksmatig gegroeid. Bij het zien van een rode of blauwe steen in een antiek sieraad wordt er vaak vanuit gegaan dat het een echte robijn is, maar synthetische saffieren en robijnen zijn er al meer dan 100 jaar. Ook werd er vaak gekleurd glas gebruikt. Het identificeren van het type steen is nog maar het begin . Als je een gemmologisch diploma zoals FGA in de jaren 80 hebt gehaald en je niet op de hoogte bent van de laatste behandelingen zoals “ glasvullingen “ en flux methode, ben je niet in staat een deskundige taxatie uit te voeren. De tijd van ouderwetse methodes zoals oliën ( scheuren in smaragd opvullen met warme olie ) is allang voorbij. Verder is een goede kennis van de markt noodzakelijk om de waarde te bepalen.

Een taxatie van sieraden met grote edelstenen dient de volgende onderdelen te bevatten:

 • Soort edelsteen. Natuurlijk of synthetisch?
 • Echtheid. Is het een imitatie of doublet?
 • De gebruikte behandelingen (hittebehandeling, glasvulling etc.).

Om deze zaken vast te kunnen stellen dient de edelsteen getest te worden in een laboratorium van een onafhankelijk instituut, zoals het AEL-Arnhem, SSEF of Gubeling). Het laboratorium moet vervolgens een rapport opstellen. Rapporten van verkopers zijn niet rechtsgeldig.

Antieke sieraden laten taxeren en verkopen in Utrecht

Het grote voordeel van een gediplomeerde taxateur boven een gewone inkoper van goud is dat hij
bijzondere sieraden op waarde weet te schatten. Vooral de waarde van antieke sieraden kan de
goud inkoop prijs vele malen overstijgen. Het herkennen en op waarde schatten van antieke sieraden
is niet iets wat zo te leren is. Gaat u daarom eens kijken wat deze gediplomeerde taxateur voor u kan
betekenen, misschien wilt u wel een paar sieraden op waarde laten testen.

Taxatierapporten uit het verleden

Een taxatierapport uit het verleden kunnen erfgenamen nog wel eens op het verkeerde been zetten. De sieraden zijn vaak getaxeerd volgens art. 275 w.v.k. voor verzekeringendoeleinden (vervangingswaarde) . De waarde kan veranderd zijn in de loop van de tijd.

Taxatie sieraden met parels of parelsnoeren

Wanneer u sieraden met parels of parelsnoeren laat taxeren wordt er eveneens met een aantal factoren rekening gehouden, die ook in het taxatierapport opgenomen moeten worden.

Bij een taxatie van sieraden met parels  (of parelsnoeren), dient het rapport in ieder geval de volgende onderdelen te vermelden:

 • Het soort parel. Natuurlijk, cultive (zoet- of zoutwater) of imitatie (Majoricaparel).
 • Luster (glans)
 • Kleur (wit, rosé of geel)
 • Vorm (bijv. perfect rond, onregelmatig of barok)
 • Oppervlakte (gaaf of onregelmatig)
 • Diameter
 • Dikte van de huid

In de jaren 70 koste een snoer 7 mm parels een boel geld. Met de komst van de Chinese zoetwater parel is de prijs van parels compleet ingestort. Een mooi snoer 7 mm parels brengt nu nog geen € 100,– meer op terwijl deze vaak voor enkele duizenden guldens vermeld staan op een taxatie rapport. Het is niet voor niets dat de geldigheid van het rapport drie jaar bedraagt.

Doel van taxatie en waarde van sieraden in het taxatierapport

 

De allereerste taak van een erkende sieraden taxateur is het doel vast te stellen van de taxatie. Is het een taxatie voor de verzekering, vervangingswaarde, echtscheiding, executieverkoop of bij overlijden? Het doel van taxatie moet vooraf met de sieraden taxateur en de opdrachtgever worden besproken voordat de taxatie begint. Afhankelijk van het doel kan de taxateur een nieuwwaarde, vervangingswaarde of executie waarde vast stellen.

Na de taxatie wordt er een waarde vastgesteld in het rapport. Bij verkoop aan een opkoper of sieraden handelaar zal dit de executiewaarde zijn. In de sieradenbranche komt u de volgende waardebepalingen tegen:

 • Executiewaarde: de waarde die u op dat moment krijgt bij directe verkoop aan een handelaar.
 • Nieuwwaarde: bedrag waarvoor u een soortgelijk sieraad in de winkel kunt kopen.
 • Vervangingswaarde: het bedrag dat gelijk staat aan de prijs waarvoor u een soortgelijk sieraad van dezelfde ouderdom en in dezelfde staat kunt kopen.
 • Veilingwaarde: de prijs die een sieraad op kan brengen op een veiling (exclusief veilingkosten).

Weten hoeveel uw sieraden waard zijn? Laat ze vandaag nog kosteloos taxeren.