goudprijs

De actuele goudprijs per gram

Op deze pagina vindt u de goudprijs per gram. Deze wordt 4 maal per dag geüpdatet. Dat wil zeggen dat u altijd de actuele prijs afleest. 

     

Goudprijzen

8 karaat goudprijs €11.39 per gram333 goud
14 karaaat goudprijs [gold-pricee]585 goud14 karaats goud grote artikelen
18 karaat goudprijs [gold-priced]750 goud 18 karaats goud kleine artikelen
20 karaat goudprijs [gold-pricec]833 goud 20 karaats goud kleine artikelen
22 karaat goudprijs [gold-priceb]916 goud 21 karaats kleine artikelen
24 karaat goudprijs [gold-pricea]916 goud 21 karaats goud grote en klein artikelen

 

Altijd de juiste goudprijs met een professionele taxatie       

                                                                                                                

Wilt u uw gouden sieraden  verkopen tegen de actuele goudprijs dan biedt Argentum Aurum u een vrijblijvende en kosteloze professionele taxatie door een gediplomeerd taxateur.

Goudprijs per gram in de gaten houden

Wanneer u goud wilt verkopen heeft u te maken met de goudprijs. Argentum Aurum is een gediplomeerd taxateur van goud en zilver. Wanneer u gouden sieraden verkoopt aan Argentum Aurum wordt altijd uitgegaan van de internationale actuele goudprijs van dat moment. Uw goud wordt ter plekke – waar u zelf bij bent – gewogen. Zodoende weet u zeker dat u altijd de hoogste prijs ontvangt.

 

Wat is er gebeurd met de goudprijs na het record in 1980?

In januari 1980 bereikte de goudprijs een recordhoogte van 850 dollar per troy ounce. Na het bereiken van die destijds duizelingwekkende hoge goudkoers daalde deze vervolgens om zich te stabiliseren tussen de 300 en 400 dollar.  Na de eeuwwisseling begon de koers geleidelijk opnieuw te klimmen naar een recordniveau: meer dan 1.900 dollar per troy ounce in 2011. Wederom volgde er een correctie, waarna de koers bleef schommelen tussen de 1.100 en 1.400 dollar per troy ounce. Welke factoren spelen een rol bij de schommelingen in de prijs van goud?

Geschiedenis

We beginnen met een geschiedenislesje. In 1944 werd in het Amerikaanse conferentieoord Bretton Woods, de basis gelegd voor het naoorlogse monetaire stelsel. De verschillende valuta van de wereld werden tegen vaste wisselkoersen aan de dollar gekoppeld, die op zijn beurt was gekoppeld aan de waarde van goud. Het systeem was gebaseerd op vertrouwen en dat vertrouwen werd geschaad toen de Verenigde Staten tijdens de Vietnamoorlog maar dollars bij bleef drukken om die oorlog te bekostigen. In 1971 lieten veel landen de koppeling van hun valuta aan de dollar – en dus aan het goud – los, uiteindelijk gevolgd door de Verenigde Staten, die in 1973 aftapten van de goudstandaard. Sindsdien bepalen maatschappelijke en economische gebeurtenissen de hoogte van de goudkoers: goud is een speculatiemiddel geworden, maar dan wel een dat altijd waarde zal blijven houden.

De ontwikkeling van de goudprijs

Toen de Verenigde Staten in maart 1973 de waarde van de dollar loskoppelden van de goudprijs was de goudkoers 35 dollar per troy ounce. Sindsdien stijgt de koers in onzekere tijden, doordat dan meer mensen kiezen voor het veilige goud als belegging en de vraag naar goud dus groeit. In tijden van rust en welvaart daalt de goudprijs juist, omdat dan de vraag weer afneemt. Hieronder staan enkele belangrijke data in de ontwikkeling van de goudkoers vanaf 1973.

Mei 1973.

De Verenigde Staten devalueren de dollar. De goudprijs stijgt naar 42 dollar per troy ounce.

Oktober 1979.

De oliecrisis woedt volop, waardoor de inflatie sterk toeneemt. Terroristische acties van Iraanse radicalen en de dreigende houding van Rusland in het Midden-Oosten en Oost-Europa zorgen voor extra onrust: de goudprijs stijgt.

Januari 1980.

De goudprijs bereikt een recordhoogte van 850 dollar per troy ounce, gevoed door de angst voor een wereldoorlog als Rusland Afghanistan binnenvalt.

Juni 1982.

Na 1980 daalt de goudprijs dankzij het herstel van de economie en doordat landen als Iran en de Sovjet-Unie veel goud verkopen, omdat ze dollars nodig hebben. In juni 1982 zakt de koers onder de 300 dollar per troy ounce.

Augustus 1999.

De goudprijs daalt naar 251 dollar per troy ounce, een dieptepunt. Aanhoudende geruchten dat enkele centrale banken goud gaan verkopen en de aankoop van goud door bouwmaatschappijen zijn de oorzaak.

September 2001.

Op 11 september 2001 vindt in New York de aanslag op het World Trade Centre plaats. Vanaf dat moment stijgt de goudkoers vanwege de internationale spanningen en de oorlogsdreigingen.

Februari 2003.

Goud bereikt een hoogste stand in 4,5 jaar vanwege het te verwachten conflict in Irak.

Mei 2006.

De goudkoers bereikt de hoogste stand sinds januari 1980, 730 dollar per troy ounce. Beleggers kopen goud vanwege de zwakke dollar, de hoge olieprijs en de nucleaire dreiging van Iran.

Januari 2008.

Goud evenaart de hoogste koers ooit: 850 dollar per troy ounce uit 1980. Maar de stijging van de koers is nog niet ten einde.

December 2009.

De goudkoers bereikt een record, 1.200 dollar per troy ounce.

September 2011.

Begin september wordt de tot op de dag van vandaag hoogste goudkoers bereikt, ruim 1.900 dollar per troy ounce. Hierna zet een daling in. De belangrijkste economieën herstellen zich en de goudkoers stabiliseert zich rond het niveau van 2009, 1.200 dollar per troy ounce.

September 2018.

De goudprijs vertoont al enige tijd een dalende tendens en bereikt met een koers van 1.182 dollar per troy ounce het niveau van begin 2016. Analisten hebben moeite met het vinden van een verklaring voor deze daling. Er heerst politieke onrust in de Verenigde Staten, de Brexit komt eraan, er woedt een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China en de prijs van ruwe olie blijft maar stijgen, allemaal factoren die ervoor zorgen dat een stijging van de koers meer voor de hand ligt.

Er snel achter komen wat uw oude goud waard is? Kom direct langs voor de hoogste goudprijs per gram