goudprijs2

Goudprijs per gram

Na een explosieve stijging van de goudprijs per gram over de afgelopen 30 jaar, is deze de laatste paar jaren weer iets gedaald. Toch zien we nu weer een opleving in de goudprijs die zich lijkt voort te zetten. Het is dus een verstandige keuze om nu uw oude goud om te zetten in geld.

Goudprijs per gram in de gaten houden

Wanneer u goud wilt verkopen heeft u te maken met de actuele goudprijs per gram. Argentum Aurum is een gediplomeerd taxateur van goud en zilver. Wanneer u goud verkoopt aan Argentum Aurum wordt altijd gebruik gemaakt van de internationale actuele goudprijs van dat moment. Uw goud wordt ter plekke – waar u zelf bij bent – gewogen. Zodoende weet u zeker dat u altijd de best mogelijke goudprijs per gram ontvangt.

 

Daalt de goudprijs ?

Soms ziet u de goudprijs dalen. Vooraf is er een gestage stijging van de goudprijs en dan ineens, stort de prijs in. Veel mensen gaan vervolgens in paniek hun goud verkopen.  Maar in feite zullen zij die op dat moment goud kopen het meest profiteren. Zij krijgen het goud tegen een lagere prijs, omdat als zo vaak gebeurt, de goudprijs per gram weer zal stijgen.

 

Statistisch stijgt de goudprijs op de lange termijn, en af en toe is er kleine prijsdaling. Maar iedereen die in de afgelopen 10 jaar goud heeft gekocht en dit nog niet heeft verkocht kan zich gelukkig prijzen met een enorme stijging van de goudprijs. Een troy ounce goud kostte 10 jaar geleden ongeveer $ 350 per troy ounce. Tegenwoordig schommelt dit tussen de $ 1300 en $ 1400 per troy ounce. De koopkracht van $ 300 is sterk afgenomen terwijl deze van goud is gestegen. Met andere woorden ; je hebt veel meer geld nodig om dezelfde hoeveelheid goud te kopen.

Actuele goudprijs

De goudprijs per gram is aan schommelingen onderhevig en wisselt regelmatig. Om te kunnen garanderen dat u een eerlijke prijs voor uw goud ontvangt, wordt de actuele goudprijs per gram altijd gecontroleerd bij de verkoop van goud aan Argentum Aurum.

Sieraden zijn vrijwel nooit van puur goud en de prijs die u ontvangt voor uw gouden sieraad is afhankelijk van het aandeel goud dat in het sieraad verwerkt is. De hoeveelheid goud in een sieraad wordt uitgedrukt in karaten. Eén karaat is gelijk aan een 24e deel goud. 24-karaats goud is dus puur goud. In de praktijk komt dit vrijwel niet voor omdat puur goud erg zacht is en het onmogelijk is om hier sieraden van te maken. Daarom bestaan sieraden uit een legering van goud en andere metalen.

De meeste sieraden in Nederland zijn 14-karaats goud. Dit goud bestaat voor 58,5 procent uit puur goud, oftewel 585 duizendsten. Ook 18-karaats goud komt regelmatig voor en bestaat voor 75 procent uit zuiver goud (750/1000). Om de goudprijs van bijvoorbeeld 14- of 18-karaats goud te bereken, dient u de goudprijs die gebaseerd is op puur goud te vermenigvuldigen met het aantal duizendsten en vervolgens te delen door duizend.

 

De 14 karaats goudprijs berekent u als volgt:

Goudprijs x 585 ÷ 1000

 

De 18-karaats goudprijs berekent u als volgt:

 

Goudprijs x 750 ÷ 1000

 

Wanneer u de voor uw sieraad geldende goudprijs weet, kunt u deze vermenigvuldigen met het gewicht (in gram) om erachter te komen hoeveel uw sieraad waard is.

 

Goudprijs 14 karaat

Om het u makkelijk te maken vermelden wij op onze website ook altijd de actuele goudprijs per gram voor 14-karaats goud. Zo kunt u direct zien hoeveel geld u krijgt per gram 14-karaats goud, zonder gebruik te hoeven maken van ingewikkelde formules. De goudprijs wordt iedere minuut ververst. Ook de goudprijs per gram 18kt goud kunt u per minuut bekijken.

 

Antieke sieraden

Heeft u gouden, antieke sieraden en wilt u deze graag verkopen? Dan is het sieraad in sommige gevallen meer waard dan de goudprijs op zich. De prijs voor antieke sieraden is onder andere afhankelijk van de leeftijd, de kwaliteit van het sieraad en of er bijvoorbeeld edelstenen in verwerkt zijn.

 

Goudprijs door de jaren heen

Gemiddeld genomen is de koers van goud de afgelopen dertig jaar sterk gestegen. Nadat de waarde van goud de afgelopen jaren in een lichte dip zat, is de goudprijs de afgelopen periode weer opgeleefd. Daarom is het erg lucratief uw goud op dit moment te verkopen.  

 

Er snel achter komen hoeveel uw gouden sieraad waard is? Kom direct bij ons langs.