goudprijs2


Goudprijs 24 karaat betekenis


Het woord ‘karaat’ heeft bij het bepalen van de waarde van goud per gram en bij de inkoop van gouden sieraden voor desier en voor de goudprijs een andere betekenis dan in de handel in edelstenen, zoals diamanten.

Bij edelstenen is een karaat de eenheid van gewicht, de massa van de steen dus. Bij goud is een karaat – wat de goudprijs ook is – een eenheid om de zuiverheid van het goud te meten, het goudgehalte van een juweel, een goudbaar ofeen ander goudproduct, zoals gouden munten. Goudprijzen gaan per gram – een standaard eenheid is de Troy Ounce Goud, zo’n 31 gram – dus om de waarde vast te stellen, moet je ook het percentage aan echt goud kunnen meten.

Puur goud is 24 karaats goud. Het aantal karaat zegt dus iets over het aandeel zuiver goud. Is het goud – om het te verstevigen – gemengd met andere metalen (een legering dus), dan is een karaat het 24e deel van de massa in die legering. Is de helft van de massa zuiver goud, dan zeg je 12 karaat goud. En 24 karaat is dus 100% zuiver goud.

Waarom 24 karaats goud?

Welke samenstelling goud je kiest, is ook een kwestie van smaak en cultuurverschillen binnen de goud producerende landen en de consumenten over de hele wereld die goud mooi vinden. Zo is 9 karaats goud en 14 karaats goud wat bleker en 20 karaats iets geler en ‘warmer’. In sommige landen wordt die bleke kleur meer gewaardeerd.

Van 24 karaats goud worden helemaal geen sieraden gemaakt; daarvoor is het door het zachte goud te kwetsbaar. 24 karaats goud wordt alleen gebruikt in baren, die te koop zijn voor beleggers.

Voor de goudprijs – de totale waarde van een 24 karaats gouden voorwerp – hebben deze verschillen geen invloed, de waarde wordt altijd vastgesteld in puur goud per gram.

Goudprijs goudbaren

Goud in baren is te koop in diverse ‘gewichtsklassen’.
Er zijn ‘broodjes’ goud van met een gehalte tot 999 gram goud per 1000. 1 gram goud, 2,5 gram goud, 5 gram goud, 10 gram goud, 20 gram goud, een Troy Ounce van 31,1 gram goud, 50 gram goud, 100 gram goud, 250 gram goud, 500 gram goud en 1 kilo goud.

De goudprijs bij 24 karaats goud

De prijs van goud per gram is niet zonder meer vast te stellen. Die fluctueert; het is een dagkoers. Een offerte met een genoemde goudprijs of een bedrag voor goud per gram heeft dus ook altijd een beperkte geldigheidsduur.
Er zijn allerlei economische factoren die van invloed zijn op de actuele goudprijs. De internationale goudprijzen worden voortdurend afgezet tegen andere vaste waarden zoals de valuta dollar en euro. De eenheid waarmee dan gerekend wordt is de Troy Ounce.


Actuele goudprijs 24 karaat

[gold-pricea]