goudprijs2

Puur goud is 24 karaats goud. Het aantal karaat zegt dus iets over het aandeel zuiver goud. Is het goud – om het te verstevigen – gemengd met andere metalen (een legering dus), dan is een karaat het 24e deel van de massa in die legering. Is 83,3 procent van de massa zuiver goud, dan zeg je 20 karaat goud. En 24 karaat is dus 100% zuiver goud.

Het woord ‘karaat’ heeft bij het bepalen van de waarde van goud per gram en bij de inkoop van gouden sieraden voor desier en voor de goudprijs een andere betekenis dan in de handel in edelstenen, zoals diamanten.

Bij edelstenen is een karaat de eenheid van gewicht, de massa van de steen dus. Bij goud is een karaat – wat de goudprijs ook is – een eenheid om de zuiverheid van het goud te meten, het goudgehalte van een juweel, een goudbaar ofeen ander goudproduct, zoals gouden munten. Goudprijzen gaan per gram – een standaard eenheid is de Troy Ounce Goud, zo’n 31 gram – dus om de waarde vast te stellen, moet je ook het percentage aan echt goud kunnen meten.

 

20 karaats goud grote artikelen 20 karaats goud grote en klein artikelen 20 karaats goud kleine artikelen

 

Waarom 20 karaats goud?

Welke samenstelling goud je kiest, is ook een kwestie van smaak en cultuurverschillen binnen de goud producerende landen en de consumenten over de hele wereld die goud mooi vinden. Bij 20 karaats goud gaat het vaak om Chinese of Aziatische sieraden. Die zijn relatief zacht door het hogere goudgehalte en hebben een mooie, gele kleur. Voor de goudprijs – de totale waarde van een 20 karaats gouden voorwerp – hebben deze verschillen geen invloed, de waarde wordt altijd vastgesteld in puur goud per gram.

De goudprijs bij 20 karaats goud

De prijs van goud per gram is niet zondermeer vast te stellen. Die fluctueert; het is een dagkoers. Een offerte met een genoemde goudprijs of een bedrag voor goud per gram heeft dus ook altijd een beperkte geldigheidsduur.
Er zijn allerlei economische factoren die van invloed zijn op de actuele goudprijs. De internationale goudprijzen worden voortdurend afgezet tegen andere vaste waarden zoals de valuta dollar en euro. De eenheid waarmee dan gerekend wordt is de Troy Ounce.

Goud heeft de neiging minder sterke schommelingen in waarde door te maken. Dat komt onder andere omdat de factoren die goud duurder maken de eventuele waardevermindering van de goudprijs in balans houden en afvlakken.

Actuele goudprijs 20 karaat
Warning: file_get_contents(http://www.xmlcharts.com/live/precious-metals.php?currency=eur&format=json): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 403 Forbidden
in /home/goud/public_html/wp-content/plugins/allow-php-in-posts-and-pages/allowphp.php(191) : eval()’d code on line 3

€ 0