goudprijs2

Puur goud is 24 karaats goud. Het aantal karaat zegt dus iets over het aandeel zuiver goud. Is het goud – om het te verstevigen – gemengd met andere metalen (een legering dus), dan is een karaat het 24e deel van de massa in die legering. Is 83,3 procent van de massa zuiver goud, dan zeg je 20 karaat goud. En 24 karaat is dus 100% zuiver goud.

De goudprijs bij 20 karaats goud

De prijs van 20 karaats goud is niet zonder meer vast te stellen. Die fluctueert; het is een dagkoers. De goudprijs die vandaag geboden wordt kan morgen hoger of lager zijn en heeft dus ook altijd een beperkte geldigheidsduur.
Er zijn allerlei economische factoren die van invloed zijn op de actuele goudprijs. De internationale goudprijzen worden voortdurend afgezet tegen andere vaste waarden zoals de dollar. De eenheid waarmee dan gerekend wordt is de Troy Ounce. Dit is 31,1 gram.

Goud heeft de neiging minder sterke schommelingen in waarde door te maken. Dat komt onder andere omdat de factoren die goud duurder maken de eventuele waardevermindering van de goudprijs in balans houden en afvlakken.

Het woord ‘karaat’ heeft bij het bepalen van de waarde van goud per gram en bij de inkoop van gouden sieraden voor de sier en voor de goudprijs een andere betekenis dan in de handel in edelstenen, zoals diamanten.

Bij edelstenen is een karaat de eenheid van gewicht, de massa van de steen dus. Bij goud is een karaat – wat de goudprijs ook is – een eenheid om de zuiverheid van het goud te meten, het goudgehalte van een juweel, een goudbaar of een ander goudproduct, zoals gouden munten. Goudprijzen gaan per gram – een standaard eenheid is de Troy Ounce Goud, zo’n 31 gram – dus om de waarde vast te stellen, moet je ook het percentage aan echt goud kunnen meten.

 

20 karaat goudmerk

Grote artikelen

20 karaats goudmerkKleine artikelen

20 karaats goudmerk

Grote en kleine artikelen

Waarom 20 karaats goud?

20 karaats goud is een gehalte dat vroeger redelijk populair was in Europe, maar tegenwoordig wordt dit gehalte niet veel meer gebruikt. Net zoals 9 karaat goud dat gedurende de eeuw wisseling populair was inEngland. Welke samenstelling goud je kiest, is ook een kwestie van smaak en cultuurverschillen van consumenten over de hele wereld die goud mooi vinden. Bij 20 karaats goud gaat het tegenwoordig vaak om Chinese of Aziatische sieraden. Die zijn relatief zacht door het hogere goudgehalte en hebben een mooie, gele kleur. Voor de goudprijs 20 karaat goud – de totale waarde van een 20 karaats gouden voorwerp – hebben deze verschillen geen invloed, de waarde wordt altijd vastgesteld in puur goud per gram.


Actuele goudprijs 20 karaat

[gold-pricec]