goudprijs2

Goudprijs 18 karaat goud

De goudprijs 18 karaat goud bereken je door de goudprijs per gram te vermenigvuldigen met 0.75%

Puur goud is 24 karaats goud. 18 karaats goud is gemengd met andere metalen zoals zilver en koper (een legering dus) om het harder te maken. Is 75 procent van je gouden koningsketting puur goud, dan zeg je 18 karaat goud. De goudprijs van 18 karaat ligt zo’n 25 procent boven de goudprijs 14 karaat goud

Karaat bij goud of edelstenen

Karaat betekent bij goud iets anders dan bij diamanten. Het geeft het percentage aan puur goud aan en bij diamanten het gewicht.

Bij edelstenen is een karaat de eenheid van gewicht, de massa van de steen dus. Bij goud is een karaat – wat de goudprijs ook is – een eenheid om de zuiverheid van het goud te meten, het goudgehalte van een juweel, een goudbaar of een ander goudproduct, zoals gouden munten. Goudprijzen gaan per gram – een standaard eenheid is de Troy Ounce Goud, zo’n 31 gram – dus om de waarde vast te stellen, moet je ook het percentage aan echt goud kunnen meten.

18 karaat goudmerk

Grote en kleine artikelen


18 karaat goudmerk

Grote artikelen


18 karaat goudmerk

Kleine artikelen

 

Waarom 18 karaats goud?

Welke samenstelling goud je kiest, is ook een kwestie van smaak en cultuurverschillen binnen de goud producerende landen en de consumenten over de hele wereld die goud mooi vinden. Sieraden van 18 karaats goud worden vaak gekocht in het buitenland, Surinamers hebben vaak een voorkeur voor 18 karaats gouden juwelen. Die zijn iets geliger en ‘warmer’ van kleur dan de wat lichtere sieraden van 9 of 14 karaats goud.

Voor de goudprijs – de totale waarde van een 18 karaats gouden ketting – hebben deze verschillen geen invloed, de waarde wordt altijd vastgesteld in puur goud per gram.

De goudprijs bij 18 karaats goud

De prijs van goud per gram is niet zonder meer vast te stellen. Die fluctueert; het is een dagkoers. Een offerte met een genoemde goudprijs of een bedrag voor goud per gram heeft dus ook altijd een beperkte geldigheidsduur.
Er zijn allerlei economische factoren die van invloed zijn op de actuele goudprijs. De internationale goudprijzen worden voortdurend afgezet tegen andere vaste waarden zoals de US dollar. De eenheid waarmee dan gerekend wordt is de Troy Ounce.


Actuele goudprijs 18 karaat

[gold-priced]