Hoeveel is een Gouden Tientje waard?

De waarde van uw Gouden Tientje is dankzij een gewicht van ongeveer 6 gram 24 karaats goud en de hoge goudprijs aanzienlijk meer dan de nominale waarde van F 10,–. Een Gouden Tientje is de klassieker onder de gouden munten. Het meest beroemde Nederlandse muntstuk van goud. Zo gewild in de jaren 60 en 70 dat het zelfs nagemaakt werd. Deze werden “naslag” tientjes genoemd en zijn wel van goud, maar niet van het juiste gehalte. De naslag munten werd gemaakt in 14 karaats goud en soms zelfs van messing of verguld koper. U snapt dat deze vergulde munten geen waarde vertegenwoordigen.

Wat is een Gouden Tientje?

Denkt u een Gouden Tientje in uw bezit te hebben? En wilt u weten wat de echtheidskenmerken ervan zijn? Zo herkent u een echt exemplaar: een Nederlands Gouden Tientje heeft een diameter van 22,5 mm en weegt precies 6,72 gram. Precies 6,048 gram daarvan bestaat uit puur goud. Het goudgehalte van een Gouden Tientje is dus 900/1000, ofwel 21,6 karaat goud.

Eerste Gouden Tientje

Het gouden tien gulden muntstuk – voor het eerst geslagen in 1818 – was nog tot 1936 een wettig betaalmiddel. Deze munt werd in de volksmond al snel het ‘gouden tientje’ genoemd. Gouden Tientje munten zijn per jaar in verschillende aantallen geslagen, dit kan in sommige gevallen de inkooprijs van Gouden Tientje munten beinvloeden. Zo is een gouden tientje uit 1892 het zeldzaamst en daarmee ook het meest waardevol, omdat er in dat jaar – het eerste gouden tientje met Koningin Wilhelmina – maar 61 gouden tientjes zijn geslagen met haar beeltenis.

 

Gouden Tientje jaar reeksen

Koning Willem I.             1818 tot 1840
Koning Willem II             1842
Willem III                        1875 tot 1889
Koningin Wilhelmina      1892 tot 1933

Vanaf 1936 – toen de ‘papieren standaard’ werd ingevoerd – was het gouden tientje geen wettig betaalmiddel meer. Daarvoor was het Gouden Tientje – dankzij de invoering van de ‘gouden standaard’ een flink aantal jaren rechtstreeks gekoppeld aan de gulden; dat wil zeggen dat de intrinsieke waarde van het goud gelijk was aan de nominale waarde van tien gulden. In de economische crisis van de jaren ’30 is die ‘gouden standaard’ losgelaten. De Gouden Tientje waarde is in vergelijking met de nominale waarde enorm gestegen. Ten eerste was tien gulden in 1818 voor veel mensen zo ongeveer een maandloon en ten tweede is door de enorme waardevermeerdering van de goudprijs per gram de waarde gouden tientje gestegen.

Gouden Tientje verkopen

Bij een gouden tientje verkopen wordt vooral naar het gewicht aan puur goud gekeken. Het gewicht van uw Gouden Tientje munt moet dus precies overeengekomen met 6,72 gram. Daarnaast wordt er rekening gehouden met een goudgehalte van 21,6 karaat. Minder belangrijk is het jaartal van uw munt, slechts een handjevol munten worden als zeldzaam beschouwd. Wij bereken de inkoopprijs op basis van gewicht en de dagprijs van goud. Bent u benieuwd naar de waarde van uw Gouden Tientje munt? En wilt u uw Gouden Tientje verkopen? Bezoek dan onze winkel, waar onze goudexperts u graag meer vertellen over de inkoopprijs van de Gouden Tientje. Heeft u ook zilveren guldens in uw bezit? Ook deze kunt u bij ons inleveren.