De gouden Maple Leaf


De Canadese gouden Maple Leaf is genoemd naar het nationale symbool van Canada: het karakteristieke blad van de esdoorn of ahornboom (in het Engels maple leaf) dat ook de rood-witte Canadese vlag siert. Deze bekendste gouden beleggingsmunt ter wereld is geld waard.

Kenmerken van de gouden Maple Leaf

De gouden Maple Leaf uit Canada wordt al sinds 1979 geslagen door de Royal Canadian Mint. Het geldstuk weegt 31,1 gram heeft een nominale waarde van 50 Canadese dollar. Gemeten naar het ‘gewicht in goud’ vele malen meer uiteraard. Onder beleggers van gouden munten is de Maple Leaf erg in trek. Zij kopen de Maple Leaf vooral dankzij de fraaie afbeeldingen. Op de ene kant de beeltenis van Koningin Elizabeth II (niet alleen sinds 1952 koningin van de UK, maar ook van o.a. Canada, Australië en Nieuw-Zeeland). Op de keerzijde het herkenbare esdoornblad met daarnaast de cijfers 9999. Die geven aan dat deze munt tegenwoordig geslagen wordt met een 9999/10000 gehalte: dat wil zeggen 24 karaats goud.

Waarde van de gouden Maple Leaf bepalen

De gouden Maple Leaf is een beleggingsmunt bij uitstek. Het gewicht van 31,1 gram is geen toevallige keuze: de internationale rekeneenheid bij het bepalen van de dagkoers van goud ten opzichte van andere vaste economische waarden is de Troy Ounce (afgekort Oz). Dit komt overeen met precies 31,103 gram puur goud. Omdat de Maple Leaf geen verzamelmunt is, wordt er uitsluitend gekeken naar de inkoopprijs van 24 karaat goud om de waarde van deze gouden munt te bepalen. U kunt uitgaan van een inkoopprijs per gram maal het totaalgewicht van de munt die u wilt verkopen.

Uw gouden Maple Leaf verkopen

Bent u geen belegger in fysiek goud en wilt u daarom liever uw Maple Leaf inwisselen voor contant geld? Dat kan heel eenvoudig. Bij onze goudinkoop in Utrecht, kunt u terecht met al uw gouden en zilveren munten. Daarnaast zijn wij ook gespecialiseerd in het taxeren van sieraden. Kom met uw kostbaarheden vrijblijvend en zonder afspraak bij ons langs.