De gouden Maple Leaf


De gouden Maple Leaf uit Canada is genoemd naar het nationale symbool van Canada: het karakteristieke blad van deesdoorn of ahornboom (in het Engels maple leaf) dat ook de rood-witte Canadese vlag siert.

Wie een ‘grote’ gouden munt als de Maple Leaf wil verkopen kan op een veel grotere waarde rekenen dan bij een gouden tientje. De gouden Maple Leaf heeft namelijk een gewicht van 31,1 gram, ook weer afhankelijk van de huidige goudprijs natuurlijk, gegarandeerd goed voor een waarde van tussen de € 950 en € 1050

Gouden maple leaf

Die 31,1 gram is geen toevallige keuze: de internationale rekeneenheid bij het bepalen van de dagkoers van goud ten opzichte van andere vaste economische waarden is de Troy Ounce goud, om precies te zijn 31,103 gram goud. Omdat de eerste grote goud producerende landen – buiten de oerbronnen Egypte en China – de VS en Australië waren, is destijds op de beurzen gekozen voor de angelsaksische eenheid ounce (afgekort Oz).

Beschrijving gouden Maple Leaf

De Canadese gouden Maple Leaf wordt al sinds 1979 geslagen door de Royal Canadian Mint. Het geldstuk van 31,1 gram heeft een nominale waarde van 50 Canadese dollar. Gemeten naar het ‘gewicht in goud’ vele malen meer uiteraard. Onder verzamelaars van gouden munten is de gouden Maple Leaf erg in trek. Zij kopen de Maple Leaf vooral dankzij de fraaie afbeeldingen. Op de ene kant de beeltenis van Koningin Elizabeth II (niet alleen sinds 1952 koningin van de UK, maar ook van Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Jamaica en Barbados). Op de keerzijde het herkenbare esdoornblad met daarnaast de cijfers 9999. Die geven aan dat de gouden Maple Leaf tegenwoordig geslagen wordt met een 9999/10000 gehalte: dat wil zeggen 24 karaats goud met een zuiverheid van 99,99% zuiver goud. In 2007 zijn er zelfs een aantal gouden Maple Leafs geslagen van 100 kilo.

Een gouden Maple Leaf kopen?

Ook de kleinere spaarder en de verzamelaar met een wat geringer budget  interessante varianten op de ruim 31 gram wegende ‘standaard’ gouden Maple Leaf kopen. Zo zijn er setjes van tien losse munten, elk een tiende Maple Leaf, dus geen 31 maar ruim 3 gram goud per gouden muntje. Bovendien zijn er gouden munten te koop met namen als 1/2 Maple Leaf en 1/4 Maple Leaf: de helft en een kwart van de waarde van de ‘grote’ gouden Maple Leaf. Voor wie meer te besteden heeft en zijn geld op een zekere manier wil beleggen in fysiek goud door gouden munten te kopen, zijn er pakketten van vijf Troy Ounce gouden Maple Leafs en tien Troy Ounce gouden Maple Leafs.

De levertijd voor deze setjes waar ze deze gouden Maple Leaf’s  verkopen is doorgaans zo’n 1 tot 3 weken.