De gouden Kruggerrand

De gouden Krugerrand uit Zuid-Afrika is genoemd naar de beroemde ‘Zuid-Afrikaan’ (geboren in de Kaapkolonie) Paul Kruger en de Rand, de nationale munteenheid van Zuid-Afrika. Een gouden Krugerrand verkopen of kopen zal nooit veel zoekwerk opleveren, want het is een van de bekendste gouden munten met een voortreffelijke reputatie.

Alleen al omdat de Krugerrand de allereerste gouden munt met precies 1 Troy Ounce aan goud was, sinds jaar en dag de standaard in de handel in goud. Daarnaast is Zuid-Afrika met afstand het belangrijkste goudproducerende land ter wereld: in de Zuid-Afrikaanse goudmijnen wordt twee derde van de totale wereldproductie gevonden.

Gouden krugerrand

Beschrijving van de Gouden Krugerrand

De Krugerrand wordt al sinds 1967 geslagen door de South African Mint. Bij de inkoop van een gouden Krugerrand zal men u kunnen vertellen dat de beroemde gouden munt met een diameter van ruim 32 mm exact 33,93 gram weegt. Een gouden Krugerrand verkopen voor contant geld doe je met de prettige zekerheid dat de gouden munt voor 91,67 % uit zuiver goud bestaat; dat komt dus neer op 22 karaat. Door de legering die is gebruikt – naast goud ook een geringe hoeveelheid koper – heeft de gouden Krugerrand een mooie, roodgouden kleur.

Op de voorzijde van de gouden Krugerrand staat Paul Kruger, prominent leider in de Boerenoorlog – de opstand tegen het Britse bestuur van wat toen nog de Kaapkolonie heette – en vanaf 1880 president van de Zuid-Afrikaansche Republiek, het latere Transvaal.
Het beroemde wildpark ‘Kruger Nationale Park’ is ook naar hem genoemd. Door Zuid-Afrikanen wordt hij liefkozend en met veel respect ‘Oom Paul’ genoemd.

Op de achterzijde van de Gouden Krugerrand staat een springbok afgebeeld: het nationale symbool van het land, net zoals de Maple Leaf dat in Canada is. Het nationale rugbyteam van Zuid-Afrika heeft de bijnaam ‘de Springbokken’.

Een gouden Krugerrand kopen?

Een Krugerrand kopen kan in verschillende soorten en maten. Zo is er een ‘kleine Krugerrand’ ofwel 1/10 gouden Krugerrand met een gewicht aan goud van 1/10 Troy Ounce, een munt die ze bij een goed gesorteerde inkoop van gouden Krugerrands ook verkopen als setje van tien keer 1/10 Krugerrand. Wie overweegt om een aanzienlijker bedrag te sparen door Gouden Krugerrands te kopen, kan ook investeren in speciale pakketten van vijf gouden Krugerrands of tien gouden Krugerrands: elk bestaande uit tien gouden munten van precies 1 Troy Ounce.