De gouden Kruggerrand

De Gouden Krugerrand uit Zuid-Afrika is genoemd naar de beroemde Zuid-Afrikaan Paul Kruger en naar de Rand, de nationale munteenheid van Zuid-Afrika. De Krugerrand is een van de bekendste gouden munten met een voortreffelijke reputatie. Wissel deze munt direct in voor contant geld.

 

Geschiedenis van de Gouden Krugerrand

De Krugerrand is om meerdere redenen een belangrijke gouden munt. Zo was deze munt de allereerste gouden met precies 1 Troy Ounce aan goud, sinds jaar en dag de standaard meeteenheid in de goudhandel. Daarnaast is Zuid-Afrika met afstand het belangrijkste goudproducerende land ter wereld: in de Zuid-Afrikaanse goudmijnen wordt twee derde van de totale wereldproductie gevonden. De Krugerrand wordt al sinds 1967 geslagen door de South African Mint. Op de voorzijde van de gouden Krugerrand staat Paul Kruger, prominent leider in de Boerenoorlog – de opstand tegen het Britse bestuur van wat toen nog de Kaapkolonie heette – en vanaf 1880 president van de Zuid-Afrikaansche Republiek, het latere Transvaal. Het beroemde wildpark ‘Kruger Nationale Park’ is ook naar hem genoemd. Door Zuid-Afrikanen wordt hij liefkozend en met veel respect ‘Oom Paul’ genoemd. Op de achterzijde van de Gouden Krugerrand staat een springbok afgebeeld: het nationale symbool van het land, net zoals de Maple Leaf dat in Canada is. Het nationale rugbyteam van Zuid-Afrika heeft de bijnaam ‘de Springbokken’.

 

Wat is de waarde van de Gouden Krugerrand?

Bij de inkoop van een gouden Krugerrand wordt nauwkeurig gekeken of de munt aan alle specificaties voldoet. Zo heeft deze munt een diameter van 32,61 mm en weegt exact 33,93 gram. Een gouden Krugerrand verkopen voor contant geld doet u met de prettige zekerheid dat deze gouden munt voor 91,67 % uit zuiver goud bestaat; dat komt dus neer op 22 karaat goud. Door de legering die is gebruikt – naast goud ook een geringe hoeveelheid koper – heeft de gouden Krugerrand ook nog eens een mooie, roodgouden kleur. De waarde van uw Krugerrand wordt bepaald aan de actuele inkoopprijs van goud.

Wilt u uw gouden Krugerrand verkopen?

Heeft u een Krugerrand in uw bezit die u wilt inwisselen voor euros? Kom dan vrijblijvend langs in onze winkel in Utrecht waar onze goudexperts u graag verder helpen. U krijgt direct geld voor uw goud.