50 Dollar USA gouden munt


Net als de 20 Dollar USA munt is de gouden 50 Dollar USA geslagen in twee hele bekende varianten: de $50 Eagle en de $50 Buffalo, allebei goed voor 1 Troy Ounce – ofwel 31,1 gram – goud.

Hoe ziet de 50 Dollar USA gouden munt eruit?

De 50 Dollar USA gouden munt is een gouden beleggingsmunt die wereldwijs wordt verhandeld. Er zijn twee varianten uitgebracht van de munten met een nominale waarde van 50 Amerikaanse Dollar. De munten zijn beter bekend onder de namen American Buffalo en American Eagle. Alleen de zuiverheid – en daarmee het bruto gewicht – is anders: bij de 50 Dollars USA Buffalo is er sprake van een 99,99% zuiverheid (puur goud dus). Bij de 50 Dollars American Eagle is dat 91,66% (ofwel 22 karaat goud).

Geschiedenis van de 50 Dollar USA gouden munt

Aan de 50 Dollar USA gouden munt genaamd ‘Buffalo’ zit een bijzonder verhaal: het is de eerste 24 karaats zuiver gouden munt die door de United States Mint (vanaf juni 2006) is uitgegeven voor het grote publiek. Af te lezen aan het opschrift 1 Oz 9999 Fine Gold. De naam dankt deze gouden beleggingsmunt aan de Amerikaanse bison op de achterzijde. Het ontwerp is afgeleid van het populaire muntje de Indian Head Nickle. De 50 Dollars American Eagle munt is herkenbaar aan de afbeelding van ‘Lady Liberty’. Deze munt werd voor het eerst uitgegeven in 1986. De Verenigde Staten van Amerika hebben een lange traditie in gouden munten. Traditioneel tot 1934 werd op dit soort beleggingsmunten en betaalmunten altijd het ‘adelaarsmotief’ (het nationale symbool de eagle of zeearend) gebruikt. Deze oudere eagle munten dienen niet verward te worden met de moderne $50 eagle beleggingsmunt.

 

Waarde van de 50 Dollar USA gouden munt

Alhoewel deze munten wettig betaalmiddel zijn in de Verenigde Staten, verkopen doet u nooit voor de nominale waarde van 50 Amerikaanse dollars, maar omdat het een gouden munt is met een bruto gewicht van 33,93 gram. Bij de waardebepaling kijken onze inkopers naar welke versie van de munt u in uw bezit heeft. Zo kan er worden bepaald of uw munt een zuiverheid heeft van 22 of 24 karaat. Vervolgens hangt de inkoopprijs van de 50 Dollar USA gouden munt af van de huidige goudprijs. Bij een hoge goudkoers kunt u rekenen op een zeer aantrekkelijke prijs.

Uw 50 Dollar USA gouden munt verkopen

Heeft u een 50 Dollar USA gouden munt in uw bezit? En bent u benieuwd wat deze vandaag de dag oplevert in contanten? Kom vrijblijvend langs in onze winkel, waar onze goudexperts u graag verder helpen.